Een overhemd uit de kast pakken en aantrekken is een koud kunstje. Maar wat als er onverhoopt wat mis gaat? Je morst koffie in de trein terwijl je net een belangrijke vergadering hebt, je ziet een vouw op het moment dat je de deur uit stapt, of je hebt een overhemd gekocht die je toch iets te veel vindt doorschijnen. Perfectly imperfect, leuke hashtag, maar jij wil er gewoon strak bij lopen. Met deze zes tips heb je een oplossing voor elke situatie.

 1. Draag een grijs shirt onder je overhemd
 2. Verzorg de kraag van het overhemd
 3. Recycle je overhemd
 4. Behandel je overhemd met liefde
 5. Help een vlek!
 6. Niet strijken op reis

een man die een mooi horloge draagt en een strikje

1. Draag een grijs shirt onder je overhemd

Het is koud en je draagt liever een T-shirt onder je overhemd, maar als je overhemd doorschijnt zie je je T-shirt er wel erg duidelijk doorheen. Kies liever voor een grijs T-shirt dan voor een witte. Dat valt minder op. En ga voor een ronde hals als je een stropdas draagt, maar een V-hals als je de bovenste knoopjes open draagt. Dat gezegd hebbende, het is natuurlijk beter als je overhemd niet door schijnt. Investeer in een goede kwaliteit en je zult merken dat je er jarenlang plezier van hebt.

2. Verzorg de kraag van het overhemd

In veel overhemden vind je plastic stripjes die de kraag overeind en de boordpunten strak houden. Deze worden ´baleinen´ genoemd. Het is aan te raden de baleinen te vervangen voor metalen baleinen. Die gaan langer mee waardoor je lange tijd verzekerd bent van goede ongekreukte boordpunten.

Zorg er ook voor dat je de kraag goed schoon houdt, dat kan bijvoorbeeld door deze regelmatig met ossengal zeep te wassen of een andere vlekken verwijderaar. De kraag is vaak het eerste wat er echt niet goed meer uit ziet. Zonde en niet nodig om alleen daarom een overhemd weg te gooien.

strikjes zijn bij uitstek geschikt voor een gala met een mooi bijpassend overhemd

3. Recycle je overhemd

Heb je je overhemd om wat voor reden dan ook niet meer aan? Maak er iets anders van. Als de kraag te vies is kun je kijken of je die rustig en voorzicht los kunt krijgen. Je houdt dan een overhemd over wat geen kraag heeft, maar je hebt een Mandarijns overhemd, die momenteel erg hip zijn.

Kan het echt niet meer? Katoenen overhemden doen vaak nog heel goed dienst als poetsdoek, als verf shirt, als pyjama of als kussensloop.

4. Behandel je overhemd met liefde

Je wilt natuurlijk dat je overhemd zo lang mogelijk mee gaat. Je hebt daar zelf een groot aandeel in:

 • Stop je overhemd tijdens lange reizen in een shirt case voor meer bescherming
 • Gebruik geen agressieve wasmiddelen voor het wassen van je overhemd
 • Was je overhemd sowieso niet vaker dan nodig en de droger al helemaal zo min mogelijk
 • Zorg dat de wasmachine en droger niet te vol zitten en dat je overhemd in de trommel de ruimte heeft
 • Gebruik een beschermhoes in de kast
 • Volg de instructies voor het wassen, drogen en strijken op het label

5. Help een vlek!

Op vlekken zit je nooit te wachten en ze komen altijd op het verkeerde moment. Maar geen zorgen, je kunt ze er meestal makkelijk weer uit krijgen. Voor vlekken geldt: start zo snel mogelijk! Dat kan natuurlijk niet altijd, maar neem actie zodra het wel kan. 

Voor inktvlekken: dep met een droge en schone tissue op de vlek. De tissue neemt dan het ´overtollige´ inkt op. Gebruik nu een schoon sponsje met ontsmettingsalcohol en dep dit op de vlek. Je kunt nu water gebruiken om de vlek eruit te krijgen. Laat het overhemd drogen alvorens je het op het normale programma wast.

Voor bloedvlekken: is de vlek vers? Spoel dan zo veel mogelijk uit met koud water en strooi vervolgens zout op de vlek, of laat het overhemd weken in melk. Als de vlek eruit is kun je het overhemd op een normale tempratuur wassen. Laat het overhemd éérst drogen, zodat je goed kunt checken of je echt niks meer ziet. Als de vlek al opgedroogd is spoel je het overhemd ook eerst uit met koud water, je zult zien dat er dan nog redelijk wat bloed uit komt. Vervolgens gebruik je tandpasta of zetmeel op de vlek. Je kunt, hoe gek het ook klinkt, ook je eigen speeksel gebruiken. De enzymen helpen het bloed losmaken.

Koffie vlek: alhoewel deze vlek het vaakst voorkomt en het ons allemaal wel eens een baaldag heeft gegeven zijn koffie vlekken geen ramp. Ze komen vrijwel altijd uit je kleding, ook lichte kleuren. Zodra je morst ga je zo snel mogelijk ten werk met koud water. Verder kun je zout, babypoeder, bakpoeder of azijn gebruiken om de vlek helemaal wel te krijgen. Altijd wel iets in huis dus!

6. Niet strijken op reis

Het is een grote ergernis voor velen. Je hebt je overhemd netjes gestreken toen je weg ging, maar als je je koffer open maakt komen de kreukels je tegemoet. Je hebt een lange reis gehad en bent toe aan een douche. Dat komt goed uit, want als je je overhemden meteen in de badkamer hangt terwijl jij warm doucht, verdwijnen de kreukels als sneeuw voor de zon. Hang de overhemden zo dicht mogelijk bij de kraan, zonder dat ze nat worden. Sluit ramen, deuren en zet de ventilatie niet aan, zo maak je optimaal gebruik van de stoom.

een man die tegen zijn auto leunt en die op reis is