Denk je aan Italië dan denk je aan mode. En pizza maar daar gaat dit artikel niet over. De zelfverzekerde manier van kleden van de Italiaanse mannen is voor vele ontwerpers een inspiratie. De Italianen hebben zelfs een uitdrukking voor goed voor de dag komen fare bella figura. En die gaat verder dan alleen kleding, maar gaat ook om goede schoenen, een mooie (leren) tas, en je algemene houding. Je haar, je glimlach en verzorgde nagels. De Italiaan heeft gevoel voor mode én persoonlijkheid. Wat is een Italiaanse kraag bij een overhemd

in italie eet je pizza en drink je wijn in een mooi overhemd

De geschiedenis van de Italiaanse mode

Italië heeft lang heel fijn textiel geproduceerd. Rome was de mode hoofdstad in zijn tijd. De Romeinen liepen allemaal in tuniek, zowel mannen als vrouwen. Vrouwen droegen daar een lange jurk overheen en een sjaal om het hoofd te bedekken als ze de deur uitgingen. Mannen op stand droegen toga´s, zoals je in de Julius Cesar films vaak nog ziet. Deze kledingstukken waren duur en ingewikkeld en daarom alleen weggelegd voor de elite. In de Renaissance werd de kleding erg uitbundig waarbij sommige steden zelfs regels opstelden om het niet te ver te laten gaan.

Na de Tweede Wereldoorlog zag Italië weer een opleving in de mode. Via Italiaanse films werd de look ook buiten Italië al snel populair. Vandaag de dag kennen we Milaan als epicentrum van de mode, waarbij de fashion week het jaarlijkse hoogtepunt is. 

Maar ook Napels heeft een faam als het op Italiaanse mode aan komt. De kleermakers in Napels behoren tot de beste ter wereld en er zijn mannen die zeggen dat je garderobe niet compleet is als je geen op maat gemaakt pak uit Napels in je kast hebt hangen.

in italie worden de mooiste overhemden gemaakt met naald en draad

De Italiaanse kraag

Gaaf, ik wil graag een Italiaans overhemd! Hoe zie ik dat ik een overhemd te pakken heb met een Italiaanse kraag? Sommige mensen zeggen dat de Italiaanse kraag ten opzichte van de gangbare kraag wat hoger is en binnenin is afgewerkt met een andere stof. In de volksmond is dit wat je kunt verwachten als je om een Italiaanse kraag vraagt.

Maar volgens anderen is er eigenlijk geen verschil of standaard format voor een Italiaanse kraag. En alhoewel de meeste Italiaanse overhemden een dubbele knoop op het boord hebben is dat niet voorbehouden aan Italiaanse overhemden. Wel is het zo dat Italiaanse overhemden doorgaans een slanke fit hebben. Zeker weten dat je een Italiaans overhemd te pakken hebt weet je dus vooral door een Italiaans merk te kopen.

Italiaanse stijl voor de Nederlandse man

Ben je toch geïnspireerd door de Italiaanse mannen en wil je graag een Italiaanse look? Let dan op de volgende punten:

  • Omdat het de Italiaanse kraag doorgaans hoger is dan die van conventionele overhemden moet je, als je een stropdas draag, de stropdas altijd met een dubbele knoop dragen. Dit wordt ook wel Windsor genoemd.
  • Italiaanse mannen dragen bij hun overhemd vaak een jasje. Uit klimaat overwegingen is dat jasje ook vaak van katoen of linnen, wat je bij bijvoorbeeld Engelse kleermakers nooit zult zien. Kies een jasje in een lichte kleur, zorg dat de snit goed is en je hebt binnen no-time de Italiaanse look te pakken. Maar ook als je kiest voor een jasje van een andere stof, is de juiste maat van levensbelang.
  • Maak vrienden met een goede kleermaker. Je hoeft voor de Italiaanse look niet per definitie veel kleren te hebben, maar wel de juiste. En in de correcte maat vooral. Italianen kunnen er lang over doen voordat ze besluiten dat de broek de juiste maat heeft, de mouwen de juiste lengte en een overhemd de goede pasvorm. Je kan, maar hoeft niet, alles op maat laten maken. Gekochte kleding tot perfectie laten vermaken bij een kundige kleermaker met geduld is natuurlijk ook een optie.
  • Combineer met een groot horloge. Italianen zijn niet weg van een beetje ´bling´ hier en daar. Een goed horloge is een ideale accessoire voor een man. Praktisch, mooi en een echte eye-catcher. Andere accessoires die in het oog springen zijn een mooie authentieke leren tas, riem, zonnebril of armband.
  • Match riem met schoenen. Alhoewel dit niet per definitie een Italiaans dingetje is, is het voor de gehele look heel belangrijk. Zwarte schoenen gaan met een zwarte riem, bruin met bruin, grijs met grijs etc.

Ontwikkel een eigen stijl. Het belangrijkste aan de Italiaanse stijl, is dat het ook jouw stijl moet worden. Veel Italiaanse mannen hebben een ´trucje´. De een draagt altijd roze sokken, de ander laat de knoopjes van de mouw van zijn colbert los en weer een ander slaat de manchetten over de manchetten van zijn colbert. Ontwikkel iets waar jij je goed bij voelt.

man die vaak naar de sportschool gaat en een overhemd aan heeft