Een maatwerk overhemd is, simpel gezegd, een overhemd wat precies op maat gemaakt is. Handig als je wat groter of kleiner bent dan gemiddeld, of als je juist hele korte of lange armen hebt. Maar ook als je doorgaans wel in de confectie maten past, kan een maatwerk overhemd nog iets voor jou zijn. Leuk cadeau voor jezelf of voor een vader, broer, man of vriend. Precies op maat gemaakt, dat zie je er zeker aan af! Daarnaast kun je het overhemd natuurlijk laten maken zoals jij het voor je ziet. Denk daarbij aan verschillende kleuren en het soort stof maar ook aan de kraag, manchet en borstzakjes. Wat is een maatwerk overhemd?

 1. Opmeten maatwerk overhemd
 2. Zelf je maten opmeten
 3. Laten meten
 4. Kosten maatwerk overhemdZo veel mensen, zo veel wensen, zo veel keuzes
 5. De kraag
 6. De manchetten
 7. De stof
 8. De kleur

Opmeten maatwerk overhemd

Het woord maatwerk zegt het al. Je overhemd wordt op maat gemaakt, hoe jij het graag wilt, in de stof die jij het prettigste vindt met de kleur die jij het mooiste vindt.

Maatwerk overhemden voor mannen - steeds vaker kiezen mannen voor een overhemd op maat gemaakt

Uiteraard is het belangrijk dat je goed opgemeten wordt. Met de verkeerde maten heb je immers alsnog geen passend shirt. Je hebt voor het opmeten twee opties: zelf aan de gang gaan of je laten opmeten. 

Zelf je maten opmeten

Zelf opmeten is eigenlijk een beetje misleidend. Het is namelijk veel makkelijker als je even geholpen wordt. Vraag dus een/je vriend of vriendin voor hulp. Het beste is om de maten op de blote huid op te meten, maar als je dat oncomfortabel vindt, kun je ook een strak gesloten T-shirt aantrekken.

Het bedrijf wat je overhemd gaat maken, zal je precies uitleggen welke maten je moet doorgeven, maar in ieder geval zal er gevraagd worden om:

 • Boordmaat: Rondom je nek, ter hoogte van je adamsappel. Houd ook een of twee vingers plat op je nek. Zo zorg je ervoor dat het boord als het straks dichtgeknoopt is, niet te strak zit.
 • Armlengte: dit meet je vanaf de buitenkant van je schouder tot aan je polsbotje. Let op dat je arm natuurlijk ´hangt´. Dus niet te gespannen of te over strekt. Nu je toch bij je arm meet, ook de omvang van je bovenarm is belangrijk. Dit kun je gewoon strak op de bicep meten. En ten slotte meet je de omvang van je pols.
 • Borstomvang: dit meet je op het breedste stuk van je borst. Houd hier een vinger tussen je borst en het meetlint. Let op dat je natuurlijk staat en je borst dus niet ´op blaast´.
 • Taille: deze maat wordt gemeten op het smalste stuk van je buik, meestal ten hoogte van je navel. Houd je buik niet in, want anders zit het maatwerk overhemd dadelijk te strak.
 • Andere maten die opgemeten moeten worden zijn de schouders, de lengte van je rug en heupen. Hoe je dit precies doet, hangt af van de leverancier van je maatwerk overhemd. Lees daarom altijd zorgvuldig de instructies.

Laten meten

Je kunt je ook op laten meten. De meeste maatwerk overhemd bedrijven hebben daar een service voor. Of je kunt gewoon een afspraak maken bij een kleermaker.\

Een meetlint om de maten juist op te meten

Welke methode je ook kiest, bewaar je maten! Als je lichaam niet te veel verandert in de loop van de tijd kun je die in de toekomst nog een keer gebruiken.

Kosten maatwerk overhemd

Voordat de confectie industrie bestond, werd vrijwel elk overhemd speciaal aangemeten. Rijke mannen konden dat meer dan eens laten doen, terwijl mensen met minder geld vaak simpelere overhemden droegen, of (vermaakte) afdankertjes van vaders, broers of neven.

In die tijd hadden veel heren zelfs hun ´eigen´ kleermaker. En die kleermaker had op zijn beurt weer een eigen stijl of ´handtekening´. Met de komst van de confectie industrie is op maat gemaakte kleding een stuk exclusiever geworden. Lange tijd was een op maat gemaakt overhemd echt alleen nog maar voor de rijken. Maar ook dat is weer aan verandering onderhevig. Steeds meer merken bieden maatwerk overhemden aan. Maar er zijn ook (online) bedrijven die zich erin specialiseren. De prijzen zijn vergelijkbaar met een ´normaal´ hoog kwalitatief overhemd, alhoewel de prijzen sterk kunnen variëren afhankelijk van de stof die je kiest en het type afwerking.

Overigens kun je ook in veel Aziatische landen en Italië terecht voor een maatwerk overhemd. Dan heb je er meteen een mooi verhaal bij. Bij de meeste kleermakers kun je zo binnenlopen, maar bij de exclusievere kleermakers moet je een afspraak maken.

Zo veel mensen, zo veel wensen, zo veel keuzes

Als je een maatwerk overhemd laat maken moet je over behoorlijk wat dingen een keuze maken. De kraag, de manchetten, de stof en de kleur.

De kraag

Heel generaliserend zijn er drie soorten kragen. Informeel, zakelijk en werkelijk formeel (bijvoorbeeld een smoking kraag). Bedenk bij het kiezen van de kraag vooral of je een stropdas gaat dragen bij je maatwerk overhemd. Er moet uiteraard wel ruimte zijn om die stropdas te knopen. 

Een ander belangrijk punt is of je knoopjes (button-down) wil of niet. Button-down wordt over het algemeen geassocieerd met een iets informeler overhemd.

De manchetten

Ga je manchetknopen dragen? Dan moet je daar bij het uitkiezen rekening mee houden. Voor een smoking hemd zijn manchetknopen een must. Voor andere gelegenheden is het vooral een kwestie van smaak.

De stof

Denk bij het kiezen van de stof goed na over draag comfort. Een dunnere stof is fijner als je je maatwerk overhemd vooral ´s zomers wil dragen. Een dikkere stof is fijn voor koudere dagen.

De kleur

Ook qua kleur geldt dat de gelegenheid waar je het overhemd gaat dragen een belangrijke rol speelt in de keuze voor kleur. Zakelijke overhemden zijn bij voorkeur een lichte kleur zoals wit, lichtblauw of andere pastel tinten. Voor informele gelegenheden kies je voor je maatwerk overhemd liever voor een uitgesproken kleur of patroon.

Bron:
http://www.mensjournal.com/expert-advice/talking-to-your-tailor-20131101