Het is een vraag die, zo lijkt het, hele volksstammen bezig houdt. Wel of geen T-shirt onder je overhemd? Het antwoord is wat ons betreft eigenlijk niet eens zo heel eenvoudig. De voorkeur gaat uit naar geen T-shirt onder je overhemd, maar als je dan toch een T-shirt onder je overhemd wilt dragen hebben we wel een aantal tips. Lees ze hier

  1. Tips om geen T-shirt nodig te hebben
  2. Kleur van het T-shirt
  3. Pasvorm van het T-shirt voor onder je overhemd

een man met haar op het lichaam een een overhemd dat te wijdt zit

Tips om geen T-shirt nodig te hebben

Veel mannen dragen een T-shirt onder hun overhemd. Hier zijn verschillende redenen voor. De een vindt het fijn dat een T-shirt het overhemd beschermt tegen gele oksels, de ander is bang voor zweetvlekken en weer een ander heeft het snel koud en met een T-shirt onder zijn overhemd juist wel comfortabel warm. Een ander veel gehoord argument is het doorschijnen van overhemden, zeker voor mannen met meer borsthaar.

Voor zweetvlekken is eigenlijk een simpele oplossing. Koop een goed katoenen overhemd, en gebruik een goede deodorant. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft heel veel deodorant op doen weinig nut. Gebruik een dunne laag en eventueel later op de dag nog eens als het nodig is. Katoen heeft een goed absorberend vermogen en houdt je dus in principe de hele dag lekker fris. Bovendien voelt je huid droog en niet klam aan, wat natuurlijk altijd fijn is.

Gele vlekken in een overhemd komen door een chemische reactie tussen het aluminium uit deodorant en andere transpireer producten en proteïne in je transpiratie. Gebruik een deodorant zonder aluminium en de ´noodzaak´ voor een t shirt is verdwenen.

En voor wat betreft lekker warm blijven geven wij de voorkeur aan iets over het overhemd dragen. Denk dan bijvoorbeeld aan een colbert of een mooie wollen trui als de gelegenheid ook iets meer casual toe staat. Wil je alleen een overhemd dragen? Kies dan voor een overhemd van een wat dikkere stof, zoals twill, ook dan blijf je de hele dag comfortabel warm. 

Dat overhemden kunnen doorschijnen is een vervelend feit. Het staat niet chique en kan de drager ook onzeker maken. Toch is het geen goed argument voor het dragen van een T-shirt onder een overhemd. Investeer liever in een overhemd met een dichtere stof, van hogere kwaliteit. Dan dat je een T-shirt draagt. Als je veel borsthaar hebt en bang bent dat dat doorschijnt, of misschien zelfs door de knoopjes heen piept, kun je overwegen om hier en daar een beetje te trimmen.

Kleur van het T-shirt

Mocht je toch een T-shirt willen dragen, denk dan wel goed na over de kleur. In principe geldt dat witte T-shirts meer doorschijnen dan grijze of zelfs beige exemplaren. Anderzijds geven witte T-shirts juist vaak wel weer een frisse uitstraling. Denk even na over wat je wil en let daar dus goed op bij de aanschaf van je T-shirts.

Vermijd verder elke vorm van opdruk. Dat je in 2013 naar Lowlands bent geweest is super tof, maar dat hoeft anno nu niet op de rug van je overhemd door te drukken. Kies voor effen T-shirts. 

Pasvorm van het T-shirt voor onder je overhemd

Ongeacht de pasvorm van je overhemd zijn er een aantal richtlijnen voor de pasvorm van het T-shirt wat je eronder draagt.

  1. Gebruik een V-hals als je de bovenste knoopjes van je overhemd open draagt en een ronde hals als je een das draagt. Zeker als je overhemd een beetje door schijnt kan het goed zijn om een hoog gesloten T-shirt te gebruiken. Zorg wel dat je de kraag van het T-shirt echt niet meer ziet. Draag je je overhemd (behoorlijk) open? Dan is het een goed idee om uit te kijken naar een T-shirt met extra diepe V, die valt gewoon weg onder het overhemd.
  2. Zorg dat het T-shirt lang genoeg is. Want of je nu een casual of zakelijk overhemd draagt, je T-shirt hoort de hele dag netjes in je broek te blijven zitten.
  3. Zorg dat het T-shirt netjes aansluit op je lichaam. Veel extra stof ziet er lelijk uit onder een overhemd en doet zeker een slim fit geen goed. Te krap is ook niet goed, want dat zit gewoon niet lekker. Kortom, netjes aangesloten, niet te wijd maar ook zeker niet te strak.

een man met een bruin colbertje en een wit overhemd

Nog even samenvattend

Nee dus, liever geen T-shirt onder je overhemd. Kies voor iets over je overhemd als je het koud hebt, en investeer in een beter (honderd procent katoenen) overhemd als zweet of doorschijnen een argument is. Mocht je alsnog niet overtuigd zijn en graag een T-shirt willen dragen, houd dan in ieder geval onze richtlijnen voor de pasvorm van het T-shirt in de gaten.